Elsa van der Linden - Sonar

[Terug]  Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Juni 2018 - Gallery Kuub - Utrecht

De ruimte is mijn klankkast, ik onderzoek haar, benader haar bijna als partituur voor wat er klinkt, toch is wat er klinkt grotendeels geïmproviseerde muziek. Door te onderzoeken leer ik de ruimte tot in elke vezel kennen, zowel voor als tijdens de performance. Vanuit mijn bevindingen maak ik beslissingen in regie en klank die een leidraad vormen voor wat er op het moment, geïmproviseerd, gaat klinken. Ik kies voor improvisatie omdat dat een manier van maken is die veel focus en concentratie op het nu legt en daarom een rauwe en eerlijke vorm van spelen is voor mij.

Om de ruimte goed te kunnen vertalen werk ik graag samen met verschillende disciplines. Klank ontstaat door beweging en door beweging ontstaat muziek. Door samen te werken met bijvoorbeeld dans, tekst of beeldende kunst krijgt het werk meer gelaagdheid. Deze kunstvormen staan wat mij betreft niet naast elkaar maar zijn met elkaar verweven.

Mijn afstudeerperformance vindt plaats in de galerie KuuB (www.kunstruimtekuub.nl). De lange en diepe ruimte met veel wit, grijs, verschillende hoeken en lijnen inspireert mij. Met een team van muzikanten, performers en een beeldend kunstenaar onderzoek ik KuuB doormiddel van de parameters: beweging, tijd, weerkaatsing en volume. Dit leidt tot een performance waar zowel het publiek als de spelers zich door de ruimte verplaatsen. De ruimte wordt van verschillende kanten belicht, zowel visueel als auditief.

In de toekomst wil ik mijn werk graag vertalen naar andere ruimtes of locaties.
Ook al is mijn afstudeerperformance gemaakt op KuuB, de manier van maken kan juist op veel verschillende ruimtes worden toegepast. Zo blijft elke performance uniek

 

De beoordelingscommissie en het bestuur was zeer lovend over dit project. Een paar van de opmerkingen die door hen gemaakt zijn op basis van de beschrijving van het project in de aanvraag:

- Een mooi onderbouwd plan, doordacht en haalbaar. Artistiek interessant vanwege muzikale benadering maar ook vanwege het gebruik van de ruimte, de manier waarop het publiek waarnemer is.
- Elsa van der Linden klinkt erg bevlogen en lijkt duidelijk een eigen visie te hebben op haar performance art. Ze geeft daarmee een mooie bijdrage aan het aanbod van cultuur te Utrecht
- interessant idee maakt nieuwsgierig naar het resultaat

Onderstaand enkele beelden van de geweldige uitvoering van Sonar:

{theta}cWoH9Bv4j6sE24Ofx3rGWv9rU{/theta} {theta}bX8HCi29KlY8yQm0EGaUQBAI4{/theta}Meer informatie over Elsa van der Linden vind je op haar website: www.elsavanderlinden.nl.

[Terug]   Gelezen: 2338 keer

- Like and share us on Facebook: Musicamaxima - stimuleert

Gerelateerde items (op tag)

 

Stichting Musicamaxima

Correspondentie adres

Koningskruis 26
5081 XM Hilvarenbeek
013 - 505 4359

Registraties

KvK-nr: 69569754
RSIN: 8579.22.634
BTW-nr: NL857922634B01

IBAN: NL02 TRIO 0338 7262 33

Bestuur

- Gertrud Jetten (voorzitter)
- Julie Tims (secretaris)
- Coen van Walbeek (penningmeester)

Contact

info@musicamaxima.nl

Culturele ANBI

Steun Musicamaxima