Noor Stenfert Kroese - CONNECTOME

[Terug]  Beoordeel dit item
(4 stemmen)

Vanaf juni 2020 - diverse locaties Amsterdam

Met de perfomatieve installatie Connectome studeren Noor Stenfert Kroese (Scenografie opleiding aan de Academie voor theater en Dans), Signe Øgrim en Judith Rijsenbrij (studenten pop aan het Conservatorium Amsterdam) af. Daarnaast is het onderdeel van de meesterproef voor Eline Oppewal van de opleiding Visual Effects aan de Filmacademie Amsterdam. Deze installatie is een samenwerking waarin wij ons in de toekomst graag verder willen ontwikkelen. Onze interesse ligt in het samenbrengen van onze vakgebieden in ruimtelijke interactieve installaties met een nadruk op de verhouding tussen beeld en geluid.
Connectome is een sensorisch interactieve installatie die wordt gestuurd door de beweging van de bezoekers in de ruimte. De installatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar het Connectoom: de complete kaart van alle neurale verbindingen in ons brein. Het publiek bevindt zich in een ruimtelijk organisme, zoals ons brein beweegt en vervormt. Het is een spel tussen menselijke bewuste en onbewuste keuzes. Connectome zal een bewegend (ofwel kinetisch) object in de ruimte zijn dat door middel van projectie en reflectie de ruimte verandert van textuur, kleur en soundscape. Het object zal een hoogsensitief karakter hebben doordat het met zijn camera’s en microfoon in staat is om de ruimte waar te nemen en te reageren. Samen met een ‘live’ soundscape is het een immersieve installatie waar de bezoeker zich doorheen kan bewegen. In de installatie zoeken we naar de stuurbaarheid van de ervaring van mensen en daarmee de stimulatie en ervaarbaarheid van hun veranderlijkheid. Daarin leggen we de nadruk op het visuele en auditieve aspect, op een interactieve manier zal de bezoeker zelf de ruimtelijke ervaring bepalen. Door middel van nieuwe technieken, een kinetisch object in de ruimte, een ‘live’ soundscape en visuals zal het publiek de ruimte niet alleen beïnvloeden maar vooral sturen. Er ontstaat een ruimte waar ervaarbaar wordt hoe het publiek zich verhoudt tot de installatie. De installatie zal een doorlopende ervaring zijn waar de componisten/muzikanten van VRUKT live komen performen.

Wij zullen deze afstudeerinstallatie op verschillende plekken tonen, eind mei 2020 gaan we in premiere op de Academie voor Theater en Dans en een week later zal het namens het Conservatorium op een poppodium in Amsterdam staan. Op 3,4,5 en 6 juni zullen we te zien zijn in Vondel CS. Op 19 - 24 juni 2020 zal de installatie op het ITs-festival Amsterdam tentoongesteld worden. In februari 2020 zullen wij ons plan en onderzoek delen tijdens de ‘research labs’ van het EYE museum Amsterdam waar onze installatie een jaar later in februari 2021 te zien zal zijn.

Reactie van de commissie:

- We zijn onder de indruk van de professionaliteit van de aanvraag. We verheugen ons om het resultaat van deze samenwerking over drie opleidingen te gaan zien. Mooi om te zien hoe moderne technologie toegepast wordt in deze museale setting.

Door corona zijn de mogelijkheden om de installatie te presenteren helaas beperkt. Begin juli was dit gelukkig wel mogelijk in de School voor Theater en Dans:

[Terug]   Gelezen: 1597 keer

- Like and share us on Facebook: Musicamaxima - stimuleert

Gerelateerde items (op tag)

 

Stichting Musicamaxima

Correspondentie adres

Koningskruis 26
5081 XM Hilvarenbeek
013 - 505 4359

Registraties

KvK-nr: 69569754
RSIN: 8579.22.634
BTW-nr: NL857922634B01

IBAN: NL02 TRIO 0338 7262 33

Bestuur

- Gertrud Jetten (voorzitter)
- Julie Tims (secretaris)
- Coen van Walbeek (penningmeester)

Contact

info@musicamaxima.nl

Culturele ANBI

Steun Musicamaxima